Napój „Sangria”

https://theia.com.pl
W upalne lato miło jest zadowolić siebie i swoich przyjaciół chłodnym, lekkim napojem alkoholowym z owocami. Przedstawiamy Państwu prosty przepis na dobry nastrój.
Piękny, przyjemny, orzeźwiający tradycyjny napój z gorącej Hiszpanii. Koktajl wziął swoją nazwę od krwistoczerwonego koloru, ale istnieje wersja o pochodzeniu nazwy od sanskryckiego „sakkari”, co oznacza wino słodzone.
Mieszanina:
Wino musi być czerwone i dobre. Czasami zastępuje się go winem białym, różowym lub musującym, szampanem;
Cukier – trzcinowy lub buraczany, można zastąpić syropem cukrowym, miodem, grenadyną lub gotować bez słodzików;
Owoce – pomarańcza, jabłko, brzoskwinia, ale możesz wziąć dowolne, w tym jagody. Przed dodaniem usuń nasiona i gniazda nasienne, pokrój je i dodaj małe jagody w całości;
Przyprawy – do smaku: laski cynamonu, pąki goździków, imbir, gałka muszkatołowa, mięta, wanilia itp.;
Woda – źródlana, butelkowana lub wysokogazowana, sodowa, tonik. Spożywane w tej samej ilości co wino;
Kostki lodu.
Proces gotowania:
1. Pokrój owoce w cienkie plasterki. Niektóre z nich można przeciąć na pół.
2. Umieść owoce w dużym dzbanku.
3. Wlać wino i wymieszać.
4. Włóż dzbanek do lodówki na 1 godzinę.
5. Tuż przed podaniem dodaj lód i zimną wodę sodową.
6. Udekoruj truskawkami, bazylią i liśćmi mięty, aby uzyskać jasny, letni wygląd.
Napój należy przygotować w szklanym pojemniku. Zazwyczaj temu celowi służy dzbanek, w którym gotowa sangria wraz z chochlą pojawi się później przed gośćmi. Wlać chochlą lub specjalną łyżką do tej samej szklanki i całkowicie przezroczystych szklanek lub kubków, filiżanek. Kawałki owoców mogą znajdować się wyłącznie w kieliszku owocowej sangrii, natomiast inne opcje koktajli winnych rozlewa się do kieliszków bez substancji stałych.
Wróć do Książka kucharska od Theia
Dziękujemy za zwrócenie uwagi na materiały naszej strony. Konkretny sprzęt można kupić na naszej stronie internetowej w dziale „Shop”
Wróć do „PRZYDATNE PUBLIKACJE”
