NOŻYCE
Historyczne odniesienia do nożyczek

Wynalazek nowoczesnej konstrukcji nożyczek z zawiasem pomiędzy ostrzami i rączkami przypisuje się Leonardo da Vinci. Jednak wielokrotnie znajdowano wcześniejsze przykłady podobnych nożyczek. Aby zmniejszyć siłę potrzebną do przecięcia materiału, nożyczki wykorzystują zasadę dźwigni.
Starożytne nożyczki znalezione przez archeologów w Rzymie mają 3-4 tysiące lat. Zostały zaprojektowane do strzyżenia owiec i wyglądały bardziej jak mała pęseta z dwoma tępymi ostrzami na obu końcach. Projekt istniał przez ponad dwa tysiące lat bez zasadniczych zmian. Dźwignię w nożyczkach zaczęto używać około tysiąca lat temu.
Rodzaje nożyczek
• Artykuły papiernicze – na papier
• Pocket – małe nożyczki z zaokrąglonymi końcami ostrzy.
• Kuchnia – Do krojenia drobiu
• Manicure – do obcięcia górnej części paznokcia, zaokrąglony – do obcięcia skórek
• Medyczne i chirurgiczne
◦ Nożyczki Esmarcha – do przecinania bandaży
• Do strzyżenia wełny owczej
• Salony fryzjerskie – do obcinania końcówek włosów, grzywki, zmiany fryzury
◦ Proste i Przerzedzające to specjalne nożyczki, których fryzjer używa do przerzedzania włosów. Jeśli końcówki włosów zostaną przerzedzone na całej głowie, fryzura nabierze bardziej naturalnego wyglądu, a jej kontur złagodzi się. Nożyczki przerzedzające, podobnie jak zwykłe nożyczki, mają jedną parę ostrzy, ale jedno z ostrzy ma równomiernie rozmieszczone szczeliny
◦ Flaga
• Krawieckie (krojenie) – do tkanin
• Luki – do przecinania pętelek w ubraniach
• Tamborek – do stosowania podczas haftowania na tamborku
• Przemysłowe – np. do cięcia cyny lub kabla
◦ Nożyce do metalu to narzędzie służące do cięcia aluminium, stali, profili metalowych i innych rodzajów metali. Są cięcia lewe i prawe
• Ogród – do przycinania roślin
◦ Obramowania – do koszenia trawy i kwiatów
◦ Krata – do przycinania krzewów ozdobnych i żywopłotów
• Gospodarstwo domowe (gospodarstwo domowe). Niespecjalistyczne – zazwyczaj tną papier i tkaniny
Sposoby ostrzenia nożyczek w domu
Istnieje kilka sposobów przywrócenia ostrości nożyczek krawieckich za pomocą improwizowanych przedmiotów. Czasem w bardzo nieoczekiwany sposób.
Papier ścierny
Musisz wziąć kawałek najlepszego „papieru ściernego” – wykończenie „zero” i zacząć intensywnie, ale ostrożnie ciąć go na cienkie paski tępymi nożyczkami. Sam proces jest tutaj ważny, jakość i piękno powstałych pasków papieru ściernego nie ma znaczenia. Kontynuuj, aż ostrza będą stosunkowo ostre. Metoda jest najskuteczniejsza i najprostsza, ale działa tylko wtedy, gdy masz pod ręką papier ścierny.
Metalowa gąbka
Taka gąbka znajduje się niemal w każdej kuchni, najczęściej służy do szorowania brudu z garnków czy kuchenki. Możesz być zaskoczony, ale tę gąbkę (można użyć) również trzeba ciąć nożyczkami, aż staną się ostrzejsze. Metoda jest dość skuteczna, bardzo przystępna cenowo, ale ma jedną istotną wadę. Możesz działać tak ostrożnie, jak to możliwe, zebrać resztki gąbki i wyrzucić je, ale okazuje się, że jeden kawałek się zgubi. W najbardziej nieodpowiednim momencie pojawi się i ukłuje się w palec.
Folia
Powód, aby rozpakować drogie, wysokiej jakości tabliczki czekolady: są one najpierw zawijane w folię, a następnie w opakowaniu. Choć folia do pieczenia z szuflady w kuchni też się sprawdzi. Folię należy złożyć kilka razy, aby utworzyć kilka warstw. Ktokolwiek zgadł, co należy zrobić, niech podniesie rękę. Zgadza się, folię należy przecinać tępymi nożyczkami, aż zostaną naostrzone. Całkiem skuteczna metoda.
Igła
Teraz na pewno będziesz zaskoczony – igłę przetniemy również naszymi tępymi nożyczkami krawieckimi. Co więcej, legenda głosi, że igła musi być „cygańska”. Ogólnie rzecz biorąc, wystarczy każdy, po prostu łatwiej jest poradzić sobie z większym. Igłę należy trzymać pomiędzy ostrzami na osi i wykonywać płynne ruchy „tnące”, tak aby przesuwała się do końcówek. Metoda wymaga pewnych umiejętności i jest nieco niebezpieczna. Można ukłuć się igłą lub pozostawić nacięcia na nożyczkach niezdarnym, zbyt mocnym ruchem „zagryzania” igły. Dość ekstremalna metoda.
Szkło
Najprawdopodobniej nic Cię już nie zaskoczy. Tym razem do cięcia szkła użyjemy tępych nożyczek. A raczej naśladuj cięcie. Będziesz potrzebować okrągłego szkła – starego wazonu lub szklanki czeskiego kryształu, lepiej go nie brać, ponieważ pozostaną zadrapania, a produkt straci swój wygląd. Wystarczy mały słoiczek, a jeszcze lepiej – zwykła butelka. Wykonujemy ruchy nożyczkami, jakbyśmy próbowali odciąć szyjkę butelki. Próbujemy bez fanatyzmu, z lekkim naciskiem, płynnie. Kontynuujemy, aż naostrzymy ostrza nożyczek. Metoda jest dość egzotyczna. Ale pracownik.
Dziękujemy za zwrócenie uwagi na materiały naszej strony. Konkretny sprzęt można kupić na naszej stronie internetowej w dziale „Shop”
Wróć do „PRZYDATNE PUBLIKACJE”
